You are currently viewing Zalety tradycyjnych słodyczy z Grecji

Zalety tradycyjnych słodyczy z Grecji

Jakiś czas temu zdecydowałam się otworzyć restaurację. Interesowała mnie kuchnia grecka, ponieważ wielokrotnie byłam w tym kraju i bardzo mi się tam podobało. A grecką kuchnię uznaję za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. Oczywiście zależało mi na tym, aby wybrać bardzo dobrego szefa kuchni, który naprawdę dobrze się zna na przygotowywaniu dań, a przede wszystkim słodyczy i deserów kuchni greckiej.

Potrzebowałam greckich słodyczy do swojej restauracji

greckie słodycze tradycyjneNa rozmowie kwalifikacyjnej zapytałam się jednego z kandydatów o zalety greckich słodyczy. Moje pytanie było co prawda bardzo ogólne, ale kucharz bardzo dobrze opisał mi greckie słodycze tradycyjne. Na początek powiedział mi z jakich składników należy przygotowywać baklavę, która jest najbardziej rozpowszechnionym greckim deserem. Deser ten jest podawany zazwyczaj na ciepło, ale można go przygotować także na zimą. Znane są zarówno jej wersje słodkie, jak i wytrawne. Grecy bardzo lubią także niewielkich rozmiarów galaretki owoce z dodatkiem płatków róż lub delikatnej posypki. Są one przygotowywane z dodatkiem słodkiej żelatyny, przy niewielkiej ilości cukru. Zazwyczaj nie trzeba ich już sztucznie dosładzać podczas przygotowywania, ponieważ owoce z których się je wykonuje zawierają bardzo dużo naturalnych cukrów. Takie słodycze są smaczne i zdrowe. Tak samo jak ręcznie robione ciasteczka filo z orzechami i innymi bakaliami.

Po tym, jak kucharz mi to wszystko powiedział, wiedziałam już, że ma on naprawdę dużą wiedzę na temat tradycyjnych, greckich słodyczy. Nie wahałam się więc go zatrudnić i szybko przekonałam się, że podjęłam bardzo dobrą decyzję. Kucharz ten przygotowywał naprawdę bardzo dobre słodycze greckie, a jego popisowym daniem były ręcznie robione ciasteczka kourkobini.