Domowe jogurty są lepsze od sklepowych

Domowe jogurty są lepsze od sklepowych

Zdrowa, wolna od pestycydów i środków chemicznych dieta, jest podstawą naszego zdrowia. Domowe obiady są zdecydowanie lepsze, niż te kupione w sklepie, które wystarczy odgrzać w mikrofalówce. Niektóre produkty zawierają dużo cukru i soli, a te własnej roboty będą od nich wolne.

Jak zrobić smaczne jogurty?

jogurt domowyJeżeli nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych, to nabiał powinien być jednym z podstawowych składników naszej diety. Najczęściej jogurty sprzedawane w sklepach, zawierają mleko w proszku, są dosładzane cukrem, a czasem zawierają żelatynę. Jogurt domowy będzie wolny od tych składników, a jedynym cukrem, który będzie zawierał, będzie ten występujący w owocach. Jego wykonanie jest bardzo proste i wystarczy połączyć dwa składniki, aby uzyskać pyszny, gęsty jogurt. Jeżeli posiadamy jogurtownicę, jego wykonanie będzie jeszcze łatwiejsze. Im bardziej tłustego mleka użyjemy do jego wykonanie, tym bardziej gęstą konsystencję otrzymamy. W pojemniku mieszamy ze sobą mleko i porcję żywych kultur bakterii, które możemy nabyć w sklepach z ekologiczną żywnością. Po wymieszaniu, pojemnik odkładamy w ciepłe miejsce, w którym występuje stała temperatura na poziomie około czterdziestu stopni, ponieważ w takich warunkach najlepiej i najszybciej się namnażają bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji. Po około ośmiu, dziewięciu godzinach jogurt jest gotowy, wystarczy go schłodzić i dodać ulubione owoce, które nadadzą mu smak. Można go przechowywać przez parę dni w warunkach chłodniczych.

Coraz więcej osób odżywia się świadomie i wybiera produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Niektóre produkty, takie jak jogurty, kefiry, czy maślanki, możemy samodzielnie wykonać w domu, ponieważ jest to bardzo proste i szybkie, a nabiał jest bardzo ważny w naszej diecie.

Komentarze są zamknięte.