You are currently viewing Cechy folii kiszonkarskiej

Cechy folii kiszonkarskiej

 

Wybór folii do kiszonki decyduje o wielu rzeczach, które są kluczowe dla gospodarstwa. Pasza objętościowa, która powstaje podczas składania pokosu w folii, jest podstawowym pożywieniem dla bydła. Aby była ona dobrej jakości, potrzebujemy folii do kiszonek wysokiej jakości oraz odpowiednim odcieniu. Aby wybrać dobrą folię, musimy zwrócić uwagę na kilka aspektów, które pomogą nam w dobraniu najlepszej wersji.

Cechy dobrej folii kiszonkarskiej

folia kiszonkarskaDobra folia powinna charakteryzować się odpornością na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Nie może być w żadnym wypadku podatna na przypadkowe zerwanie lub przebicie, na przykład poprzez ukłucie twardymi przedmiotami metalowymi lub łodygami drzewa. Najważniejszą cechą, jaką charakteryzuje się dobra folia kiszonkarska, jest odporność na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Przede wszystkim chodzi tutaj o duże temperatury, na które narażone są owinięte bale oraz grad, ulewny deszcz czy na przykład silny mróz. Folia do sianokiszonki musi charakteryzować się bardzo dobrą odpornością na działanie promieni UV, ponieważ bale są wystawione na silne działanie słońca, które podczas dziennego operowania mogłoby narazić zawartość folii na zniszczenie lub obniżenie jego jakości. Dlatego folia musi nie tylko dobrze chronić od warunków zewnętrznych, ale też w odpowiedni sposób przywierać do jej zawartości.

Kiszonka, która znajduje się w folii, musi być zabezpieczona przed dostępem powietrza. Dlatego folie najwyższej jakości spełniają standardy szczelności poprzez niedopuszczanie powietrza do środka oraz idealne przyleganie do zawartości, które eliminuje wszelką możliwość dostania się do środka niepożądanych rzeczy, które mogłyby zniszczyć sianokiszonkę lub znacząco obniżyć jej jakość jako paszę zwierzęcą.