You are currently viewing Najlepsze mini warzywa

Najlepsze mini warzywa

Warzywa są bardzo ważne w naszej diecie i każdy powinien je spożywać w dużej ilości. Ponieważ jemy oczami, to powinny one wyglądać zachęcająco na talerzu. Są to to pewne sposoby, które zachęcą do zjedzenie marchewki nawet niejadka.

Rodzaje mini warzyw

mini warzywaWarzywa są używane przez nas w domu i w restauracjach. Choć w domu, gotując dla całej rodziny, najczęściej kupujemy wszystkie warzywa hurtem po kilogramie w normalnych rozmiarach, żeby mieć mało pracy z obieranie. W restauracjach natomiast kładzie się nacisk na jakość, a nie ilość, więc mini warzywa są zdecydowanie lepsze. Są to pełnowartościowe produkty, które zostały zebrane zanim osiągnęły rozmiary „dorosłych” warzyw. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów takich warzyw, które świetnie się nadają do sałatek, czy jako smaczna dekoracja talerza. Znacznie łatwiej zjeść małą marchewkę, niż dużą. Najczęściej wybieramy mini marchewki, baby szpinak, czy malutkie kolby kukurydzy. Szefowie kuchni bardzo często sięgają po takie produkty, bo są wspaniałym uzupełnieniem dania obiadowego, ale też stanowią oddzielną, jadalną dekorację. Małe warzywa są często delikatniejsze w smaku, więc mogą bardziej smakować dzieciom, które z reguły ich w ogólne nie chcą jeść. Na rynku znajdziemy także w wersji mini patisony, sałaty takie jak rzymska, czy cykoria, albo cukinie i bakłażany. Obróbka termiczna takich produktów jest krótsza, więc zachowują wewnątrz więcej witamin i składników odżywczych. Możemy je kupić na placach targowych, albo w dużych supermarketach.

Ich cena jest nieco wyższa niż ich odpowiedniki w normalnej wielkości, ale wieku klientów jest gotowych ją zapłacić. Warzywa mini są uprawiane w Polsce, ale są też importowane z zagranicy, najczęściej z Francji, Hiszpanii i Holandii. Ich wygląd każdego zachęca do jedzenia.