You are currently viewing Działanie i produkcja makucha rzepakowego

Działanie i produkcja makucha rzepakowego

W procesie produkcji oleju rzepakowego otrzymujemy różne produkty uboczne. Jednym z nich jest makuch. Co jednak ważne nie jest on produktem zbędnym wyrzucanym po wyprodukowaniu oleju. Makuch wykorzystywany jest w różnych obszarach, na stałe zadomowił się jednak w gospodarstwach utrzymujących się głównie z hodowli zwierząt. Jaką pełni w nich funkcję?

Zastosowania makucha rzepakowego

makuch rzepakowyWspomnieliśmy już, że makuch to produkt uboczny pozyskiwany podczas produkcji oleju rzepakowego. Jak wygląda? Jest to nic innego, jak sucha masa pozostała po tłoczeniu na zimno nasion rzepaku, która zawiera pozostałości białka, tłuszczu, włókien i innych składników odżywczych. Pozostałości te okazują się doskonałymi składnikami w diecie zwierząt hodowlanych. I tak oto makuch rzepakowy jest często stosowany jako pasza dla zwierząt ze względu na zawartość białka i składników odżywczych.  Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie. Może być również przetwarzany na biopaliwo lub stosowany jako składnik materiałów biodegradowalnych. Może on pełnić rolę zarówno produktu końcowego, jak i surowca. Na szeroką skalę jest więc wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu. Wykorzystuje się go do stworzenia bioplastików, papieru czy tekstyliów. Co ciekawe swoje zastosowanie odnalazł nawet w branży kosmetycznej. Składniki w nim zawarte odpowiadają za właściwości regenerujące i nawilżające. Chętnie wykorzystywany jest więc w produkcji różnego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych. W branży budowlanej makuch rzepakowy jest stosowany jako składnik materiałów izolacyjnych i izolacji akustycznej.

Taka wszechstronność sprawia, że z pewnością niejednokrotnie miałeś w swoim życiu styczność z tym produktem. Wystarczy jeden rzut oka na niego, by zyskać co do tego pewność. Składnik ten jest dowodem na to, że produkty, które na pierwszy rzut oka wyglądają na odpadki, mogą być ponownie wykorzystane w wielu gałęziach przemysłu.