Cukier jest jedną z najbardziej szkodliwych i uzależniających substancji na świecie. Spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania szeregu chorób, problemów z koncentracją i wahania nastroju. Coraz więcej osób, chcąc żyć zdrowo i świadomie, ogranicza, a nawet całkowicie eliminuje cukier ze swojej diety. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnacji ze słodkości.
Słodycze na bazie daktyli
Jeżeli jesteśmy wielbicielami słodkich przekąsek, a jednocześnie chcemy żyć zdrowo, wcale nie musimy eliminować ich ze swojej diety. Wystarczy sięgnąć po naturalnie słodkie produkty i na ich bazie przyrządzać ulubione desery. Należą do nich bez wątpienia daktyle suszone. Są nie tylko bardzo słodkie, dzięki czemu możemy używać ich zamiast cukru w wielu przepisach, ale także niesamowicie zdrowe. Oprócz witamin i minerałów, zawierają również dużą ilość ważnego dla zdrowia błonnika. W jaki sposób możemy wykorzystać daktyle suszone w naszej kuchni? Z uwagi na miękką konsystencję, doskonale nadają się do przygotowywania musów, które można potraktować jako bazę kremów do ciast, nadzienia do placków i naleśników itp. Możemy przygotować z nich zdrowy krem czekoladowy- wystarczy zmiksować je z ciecierzycą z puszki i naturalnym kakao. Daktyle, mimo że są słodkie, doskonal podkreślają również smak wytrawnych potraw- przegryza się nimi chociażby marokańską zupę harira. Można je również nadziewać wymyślnymi farszami.
Słodkie daktyle są produktem wbrew pozorom niesamowicie uniwersalnym. Bez trudu można ich używać jako naturalnego słodzika w ciastach, kremach, nadzieniach. Można potraktować je jako słodką przekąskę lub dodać do rozgrzewającego gulaszu. Ich zastosowanie jest szerokie, a z uwagi na cenne właściwości, warto wprowadzić je do swojej diety.