Wykonywana samodzielnie sianokiszonka jest doskonałą paszą objętościową dla zwierząt hodowlanych w okresie kiedy nie mogą spożywać świeżych roślin. Owijając bele sianokiszonki należy użyć najlepszej jakości folii do balotów, która zapewni przeprowadzenie procesów fermentacyjnych w szczelnie zamkniętym produkcie.
Czym owijać bele sianokiszonki?
Dzięki zastosowaniu najlepszych rodzajów elastycznej folii, można wykonywać pasze objętościowe w formie kiszonek, które posłużą jako pożywienie dla zwierząt w okresie zimowym. Cechy charakterystyczne, które powinny wyróżniać tego typu folię, to jej odpowiednia szerokość, kleistość rozciągliwość oraz odporność na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu, szczelnie owinięty produkt będzie w warunkach beztlenowych, gdzie rozpoczną się procesy fermentacyjne. Tak wykonana kiszonka będzie produktem o najwyższej jakości, dlatego warto zadbać o to, aby folia była trwała i nie została przedziurawiona przez gałązki kiszonej rośliny. Również warunki pogodowe nie zniszczą produktu a wybranie folii o odpowiednim kolorze nie dopuści do negatywnego działania słońca na proces fermentacji. Owijanie bel sianokiszonki powinno więc być procesem niezwykle dokładnym, do którego należy dobrać najlepszą folię. Wykonane w ten sposób baloty ustawia się na płaskiej powierzchni w dwóch poziomach, gdzie przez okres dwunastu miesięcy będzie wytwarzała się kiszonka.
Aby wykonać jak najlepszą kiszonkę należy ją szczelnie owinąć elastyczną, kleistą folią, która pozwoli na wytworzenie warunków beztlenowych. W ten sposób produkt nabierze wartości odżywczych, niezbędnych zwierzętom w okresie zimowym, kiedy nie mogą spożywać świeżych roślin. Należy wybrać dobrej jakości folię, charakteryzującą się wytrzymałością i elastycznością.