Wszelkiego rodzaju pieczywo takie jak chleb, bagietki czy bułeczki to dla wielu z nas obowiązkowy element codziennego śniadania. Problem może pojawić się wtedy, kiedy okaże się, że nie możemy ze względów zdrowotnych spożywać konwencjonalnego i tradycyjnego pieczywa. Na szczęście, istnieją pewne rozwiązania. Może to być zmiana takiego pieczywa na to wykonane z mąk bezglutenowych.
Jakość smacznych bułek bezglutenowych
Pyszne, chrupiące i świeżo wypieczone pieczywo to coś, co uwielbia wielu z nas. Osoby nietolerujące glutenu lub cierpiące na celiakię muszą niestety zrezygnować z tradycyjnych bułeczek czy bagietek. W sklepach jednak znajdziemy coraz szerszą ofertę pieczywo bezglutenowe. Niestety, wiele z takich produktów jest mocno konserwowana i wzbogacona sztucznymi barwnikami, wzmacniaczami smaku i wypełniaczami. Unikajmy więc takich rozwiązań. Najlepszym pomysłem w takiej sytuacji będzie znalezienie tradycyjnej, lokalnej piekarni, która ma w swojej ofercie również bezglutenowe pieczywo. Cena takich bułeczek czy chleba będzie zazwyczaj wyższa od tradycyjnych wypieków. Wynika to z rodzaju użytych składników oraz jeszcze dość małym (choć coraz większym) zainteresowaniem. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie takich wypieków samodzielnie w domu. Podstawę powinny tutaj stanowić nasze ulubione bezglutenowe mąki. Może to być ta owsiana, kukurydziana, ryżowa czy gryczana. Przygotowując takie niedrogie bezglutenowe bułki możemy mieć pewność, iż będą one zdrowe i wykonane tylko z naturalnych składników.
Pieczywo bezglutenowe staje się coraz bardziej popularne. Wynika to z faktu, iż wielu z nas boryka się z problemami ze strony układu trawiennego na które wpływa gluten. Bułeczki czy bagietki wykonane z mąki bezglutenowych mogą być równie smaczne i sycące. Chcąc mieć pewność, co do ich jakości i naturalności powinniśmy takie pieczywo wypiekać samodzielnie w domu.