Coraz więcej osób jest świadoma tego jak ważna w życiu każdego człowieka jest dieta. Wpływa ona oczywiście na wygląd naszej sylwetki, ale też na nasze zdrowie i samopoczucie. W wolnym czasie warto przygotowywać zdrowe, domowe artykuły spożywcze. Jednak nie zawsze mamy na to czas.
Domowe masło orzechowe
Słodkie przekąski również można zrobić samodzielnie. Można robić domowe dżemy i powidła, ale oprócz tego też krem orzechowy oraz masło z orzechów włoskich i niskokaloryczne batony z musli oraz czekoladą. Ja z racji tego, że nie pracuję, mogę pozwolić sobie na robienie takich rzeczy w domu. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma na to czas oraz ochotę. Dla takich osób powstają sklepy z naturalną i ekologiczną żywnością. Produkty są oczywiście nieco zdrowsze, ale czytając ich skład, mamy pewność, że jemy coś co zostało wykonane bez użycia żadnych konserwantów i składników uzupełniających. Zatem skupmy się na maśle orzechowym. Co powinno znaleźć się w składzie takiego masła? Tak naprawdę jedynie orzechy, olej, składnik dosładzający (cukier lub miód) oraz szczypta soli. Jeśli w składzie znajduje się cała lista innych składników to nie mamy do czynienia ze zdrowym masłem robionym metodą domową. Jeśli już znajdziemy chwile czasu, aby wyrabiać masło orzechowe samodzielnie to właśnie tych czterech składników potrzebujemy, aby je zrobić. Około pół kilograma orzechów włoskich prażymy w temperaturze około 160 stopni i tłuczemy lub mielimy.
Ważne, aby po prażeniu z orzechów usunąć wszystkie łupinki. Następnie dodajemy dwie łyżki dowolnego oleju, dwie łyżki miodu lub cukru i szczyptę soli. Ta masa przełożona do słoika lub innego naczynia jest już praktycznie gotowa do spożycia, bardzo szybka w wykonaniu i przede wszystkim tania.